søndag den 27. maj 2018

Det dufter lysegrønt af græs

Det er ikke altid, at min BLOG kan og skal lægge indlægsplads til de arrangementer, som jeg deltager i. Ofte er det pga., at jeg prioterer, hvad der kan være relevant for dig 'kære læser' at læse om!

I fredags deltog jeg i 'Aftenkirke' i Sct. Mortens Kirke i Næstved. Normalt byder aftenkirke indenfor til et frirum, hvor det er op til hver enkelt gæst at benytte kirkerummet til ro, nysgerrighed og få lov til at fordybe sig i den flotte kirkekunst. Aftenen hviler på det kristne budskab, og med deltagelse af to engagerede sognepræster; Mette Blomgren (Sct. Mortens Kirke) Og Ingrid Sofie Rosengren (Snesere- og Everdrup Kirke), så var der denne aften samtidig mulighed for at møde en præst, der er uddannet i sjælesorg.


Ud over ro og fordybelse var der også underholdning med sang og musik. Pedersborg Kirkes Ungdomskor underholdte i en times tid, med et bredt repertoire fra den danske sangskat. Flot korsang fra disse unge korsangere, der gjorde aftenen og kirkerummet smukt og stemningsfuldt. Pedersborg Kirkes Ungdomskor består af godt 30 medlemmer i alderen 15-22 år, men det var dog ikke alle kormedlemmerne, der var til stede i Næstved denne aften, 14 deltagere var udvalgt, men det var helt igennem en berigende aften, hvor kirkerummet blev lyst op af stemmer med toner af danske forårs-, sange og salmer. Koret blev ledet med professionel hånd af dirigent Solveig Bjergkvist, som har en stor kor-aktivitet i Pedersborg Kirke med både børne-, pige- og ungdomskor.



14 korsangere fra 'Pedersborg Kirkes Ungdomskor' -
Foto: Annemette Caspersen (C)

Koret sang satser af den engelske komponist Bob Chilcott, men smukke sommersalmer blev det også til, blandt andet salmen "Det dufter lysegrønt af græs", der oprindelig er en svensk salme, der blev skrevet af digter og kritiker Carl David af Wirsén i 1889. Originaltitlen er "En vänlig grönskas rika drakt", der er bygget videre på, og den version vi kender i dag "Det dufter lysegrønt af græs" er oversat og gendigtet af Johannes Johansen, der var præst, domprovst og biskop før sin død, som 86 årig i februar 2012.

Intet BLOG indlæg fra min side uden, at der sniger sig en smule viden eller historie med, så det kommer der også lidt af her på falderebet i mit skriv!


I Sct. Mortens Kirke er der både plads til glæde og sorg, og præsterne kan rumme både de gode og mindre gode ting, der naturligt sker i livet! Mit råd er at bruge præsterne i dit sogn til de samtaler, der brænder på. I Sct. Mortens Kirke er der tilknyttet tre sognepræster; Søren Fahnøe Jørgensen, der er Kirkebogsførerende og begravelsesmyndighed. Det er altså ham der sørger for, at alle kirkelige handlinger bliver registreret korrekt. Denne titel bliver ofte forkortet "Sognepræst (KBF)". Og så to kvindelige sognepræster; Mette Blomgren (ansat i 50% stilling) og Anna Helleberg Kluge (provst ved Næstved Vestlige Provsti og ansat i 50% præstestilling).


Søren Fahnøe Jørgensen i samtale med en ung student -
Foto: Helle Madsen (C)

Præsteprocession fra Mette Blomgrens indsættelse i Sct. Mortens Kirke -
Foto: Annemette Caspersen (C)

Provst Vagn Birk Jensen holder tale for Anna Helleberg Kluge til hendes indsættelse -
Foto: Annemette Caspersen (C)

Nu tænker du måske, hvad forskel der er på en Kirkebogsførende Sognepræst, og en Sognepræst? Før 1981 var en sognepræst i Den Danske Folkekirke den øverste og dermed ansvarlige præst i et sogn. Hvis der så var flere præster ansat i sognet, blev de øvrige kaldt kapellaner eller andenpræster. Efter 1. maj 1981 har samtlige præster, som er ansat i Den Danske Folkekirke fået titel af sognepræst.

Jeg vil slutte mit BLOG indlæg med de sidste fire linjer i første vers af 'Det dufter lysegrønt af græs':


...Guds sol går ind
i krop og sind,
forkynder, at nu kommer
en varm og lys skærsommer.


Tak fordi du læste med. Pas på hinanden og på gensyn.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar