torsdag den 3. maj 2018

Kom, maj, du søde milde

For et par dage siden viste kalenderen den 1. maj. Foråret er over os, solen skinner, træer og blomster springer ud i fuldt flor, fuglene kommer frem fra deres skjul, de pipper og bygger reder og minder os om, at kærligheden blomstrer, og vi venter på en hyggelig og rar sommer, hvor vi skal hygge i haverne med grill og hvad der ellers hører til på de lune aftener.

Vi smider det tunge vintertøj, vi finder shorts og klip-klappere frem, og vi skal ud og nyde solen.





Når vi starter på et nyt kalenderår, så er vi altid spændt på, hvor mange fridage, at vi får i første halvdel af året. I maj måned i år får vi et par fridage, Kristi Himmel-fart og Pinsen. Og os der går op i traditioner skal fejrer MOR. Nu vil nogen måske sige, at vi burde være bedre til at prise os lykkelige over dem, som vi har omkring os i livet, og hvorfor skal mor en dag årligt have overflod af gaver og andet rart, når vi kunne gøre mere i hverdagen. Til det vil jeg bare sige, at min mor ikke er i tvivl om, at hun er min mor, og jeg gør ikke kun meget FOR hende, men vi sørger også for at hygge os sammen næsten hver dag.

Maj drejer sig ikke kun om forår og lyse nætter, men også om sange, der klæder foråret på til fest. "Kom, maj, du søde milde", denne tyske sang, der blev skrevet af C. A. Overbech og med melodi af Mozart, kan de fleste synge med på. Det er sundt at synge, og det giver os godt humør, energi og lyst til livet. Jeg holder meget af de lyse og lette sange, det gælder også Holger Drachmanns "Se, det summer af sol over engen" der i folkemunde kaldes for maj-visen, og lad os så glædes over sangen og synge noget mere.




Jeg tænker, at du som læser af mit indlæg her, er nysgerrig efter lidt maj historie. Hvor kommer navnet MAJ fra? Og hvem fandt på det? Maj måned er opkaldt efter Maja, Merkurs mor. Merkur er gud for kommunikation, hurtighed og handel i den romerske mytologi, der er fortællinger om guder i den romerske religion.

I maj måned er det også arbejdernes internationale kampdag, der er fyldt med traditioner. Kampdagen blev afholdt for første gang i Danmark i 1890 - stedet var Fælledparken i København, hvor der troppede 30.000-40.000 mennesker op og dette til trods for, at hverken de private eller offentlige arbejdsgivere havde givet arbejderne fri til at deltage.

De røde faner blev den gang foldet ud, da man ville diskutere kravet om indførelse af en 8-timers arbejdsdag.

Til 1. maj møder i dag afholdes arrangementerne på en anden måde end i 1890. Den gang måtte man ikke gå gennem gaderne med faner og flag, der måtte ikke drikkes øl og politiet havde sat dagsordenen - deltagerne var henvist til den nordlige del af Fælledparken og der måtte KUN diskuteres denne ene ting - 8-timers arbejdsdag.




Gennem tiderne er der sagt mange ord ved disse maj-møder. Der er kastet med æg, maling og tomater mod dem, der har talt arbejdernes sag og fløjterne er rask væk taget i brug, når deltagerne ikke var enige i de ord, der blev sagt fra talerstolen. Nogen vil ytre sig og sige, at hovedtalerne har været latterlige, men den tanke kan man jo hurtig få, hvis man ikke er enige i det, som andre siger, så taler vi ind imellem ikke så pænt til hinanden, som vi burde. Vi ser og hører det ofte i trafikken, hvor de andre bilister ikke burde have haft kørekort, kortet er trukket i en automat o.s.v. Dette bliver måske sagt fordi dem der kører foran os overholder hastighedsgrænsen eller kører efter forholdende - altså kører bil, når man kører bil. Vi kender det alle sammen, hvis vi ikke selv elsker brok, så kender vi én eller flere brokkehoveder!

Mit gode råd på denne første uge i maj er at glædes over livet og huske at tale pænt og godt om og til din næste. Min fars ord var altid, hvis du ikke har noget pænt at sige, så hold din mund. Og dette skal være slutningen på dette indlæg.

Alle ønskes en glædelig maj med dette lille ordsprog:

Maj måneds kulde gør laderne fulde

God læselyst og på gensyn.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar