torsdag den 14. juni 2018

Hip Hurra for Lise

I min verden skal man huske at beskæftige sig med de positive ting, der byder sig. Man kan ikke helt afskrive sig de mindre gode ting og oplevelser i livet, men med et lyst sind når man langt.

I dag, torsdag den 14. juni, fylder journalist og forfatter Lise Nørgaard 101 år. Lise er trods sin høje alder et meget aktivt menneske, der tager imod de mange oplevelser, der byder sig for hende. Nu vil nogle måske tænke, at Lise jo har haft et nemt liv. Hun har haft mulighed for at arbejde med den hobby, som hun begyndte at brænde for ret tidligt i livet - nemlig journalistikken. Via de mange bogudgivelser har hun mulighed for at bestemme en smule mere selv, hvad hun vil deltage i og ikke deltage i. Når der er økonomisk overskud på bankkontoen, er det hele jo lidt sjovere, det ved vi alle. Men livet har jo ikke altid være let for dagens fødselar, hun har kæmpet for, at hendes fire børn ikke skulle være en hemsko for karrieren.


Jacob Wendt Jensens biografi fra 2017 om Lise Nørgaard


Hvis vi dykker tilbage i historiebøgerne, så ved vi alle, at i Lise Nørgaards ungdom og voksenliv var kvindens pligt i livet at passe børn, mand og hus. Sådan var det bare, og de fleste kvinder fandt sig i det, og andre faldt det måske også mere naturlig, for at være hjemmegående husmor. Men Lise ville noget mere, hun ville arbejde og lære at køre bil!

Hip Hurra for Lise

Sidste år holdt Lise Nørgaard flere store fester i anledning af 100 års dagen. Der var blandt andet stor fest på forlaget, der udgiver Lises mange bøger - nemlig Gyldendals Forlag. Og direktør Torben Træsko bød indenfor til fest i Korsbæk på Bakken. Lise Nørgaard nød det hele, men i år har dagens fødselar skruet en smule ned for fest og farver, men ingen tvivl om, at Lise stadig brænder for serien Matador, så derfor er det igen i år oplagt, at der skal festes i Korsbæk. På søndag den 17. juni kl. 12.00 er der byfest i Korsbæk, her skal dagens midtpunkt overrække "Lise Nørgaard-legatet på 20.000kr. Legatet, der uddeles til en person, der i særlig grad har bidraget til at værne om naturen eller fremme kulturen, blev indstiftet sidste år, altså i 2017, i anledning af 100 års fødselsdagen. Sidste års modtager var Sebastian Klein, der blandt andet er kendt for børne-tv-programmet "Naturpatruljen", hvor han spillede Dr. Pjuskebusk. Hvem legattet skal overrækkes til i år, det bliver offentliggjort søndag eftermiddag på Restaurant Postgaarden i Korsbæk på Bakken, hvor det er muligt at deltage ved køb af dagens "Eftermiddagskage-buffet", men her er det nok en god idé at bestille bord på forhånd, hvis man vil være tæt på festens midtpunkt.

Med mor bag rattet

Lise Nørgaard (dengang Jensen) startede tidligt med at skrive, men alle de tekster og manuskripter som hun sendte til forlagene blev vraget, så rigtig meget papir blev brændt i  
kaminen, da skriverierne i forlagenes øjne ikke duede, og i Lises optik var det en ommer. Hun var stædig, men hun vidste også, at hun kunne skrive, så hun blev heldigvis ved, og det er vi mange, der er glade for i dag.
I 1959 udgav Gyldendals Forlag romanen "Med mor bag rattet", og det var så Lises debut, og den bog bliver fra starten af en stor læsersucces. Denne roman blev senere - i 1965 -udgivet som film af forfatter og instruktør Erik Dibbern. I årene efter første udgivelse, går det så slag i slag. Mange ord er skrevet, og det er svært at fremhæve få romaner og manuskripter ud af de lange lister med udgivelser, men de to erindringsbøger "Kun en pige" (1992) og "De sendte en dame" (1993) er velkendt læsestof og står på reolerne i rigtig mange danske hjem.

Når man som Lise Nørgaard, når en flot alder af 101 år, er der så fortalt de livshistorier som der burde? Journalist og forfatter Jacob Wendt Jensen skrev sidste år bogen "Lise Nørgaard: De første 100 år". I denne  medrivende biografi fortæller Lise åbent og meget ærligt om sit liv, sin karriere, sin familie, sine ægteskaber - og selvfølgelig Matador. Her er et portræt af en kvinde, der er født med en ukuelig og insisterende livsglæde. Lise har hele livet arbejdet som en hest, men som hun selv har nævnt adskillige gange gennem årene, så har arbejdet aldrig været en sur pligt.

Historierne om Lise er kendt, men det gør dem ikke mindre gode til et genlæs, og hvis du ikke allerede er grebet af Jacob Wendt Jensens bog fra 2017 om Lise Nørgaard, så kan jeg kun anbefale dette imponerende værk. Her er der plads til både alvor og humor undervejs. Og det er vel i realiteten det, som livet drejer sig om, og det er nok derfor, at vi nogen gange opfatter, at andre går gennem livet på en mere let måde. Nøgleordet kunne være smil og positivitet. Når der melder sig en negativ tanke i Vores liv, så skal vi skynde os at tænke positivt 2-3 gange efterfølgende. Nogle vil her tænke, at hvis livet er svært og fuld af modgang, så er det sørme svært at smile, men det er faktisk ikke helt umuligt. Det kan lade sig gøre! Jeg kendte en vidunderlig dame, som nåede at blive 101 år, hun døde desværre sidste år, men hun havde da også oplevet modgang og negativitet i livet, men hun var det mest positive og glade væsen, som jeg har kendt i livet. Så det kan altså godt lade sig gøre at være positiv midt i alt det negative. Tænk over det, når det hele er håbløst.

Her i eftermiddag (14/6-18) er det muligt at gense Per Wennicks to Dokumentar-udsendelser fra 2007 "En kultiveret rappenskralde" på DR K fra kl. 16.10, hvor del 1 og 2 sendes i forlængelse af hinanden. Her bliver vi ført igennem Lise Nørgaards spændende liv, og hører om hendes liv på godt og ondt.

Hvis du ingen sommerplaner har, og gerne vil lidt nærmere på dagens fødselar, så kan du tage forbi Roskildes gågade - Algade - og hilse på Lise Nørgaard. I september 2010 blev der nemlig opstillet en bronze statue af dagens fødselsdagsbarn. Lige midt på en bænk på Algade kan du altså sidde og få en sludder med Lise. Velkommen forbi i dag eller i morgen, dagens 101 årige midtpunkt render ingen steder, og hun har tid, når du har tid!

Mine slutord i dagens BLOG indlæg vil være; Kære Lise, et stort tillykke på din 101 års fødselsdag i dag. Og tak for dine berigende ord gennem tiden...

Tak fordi du læste med. Pas på hinanden og på gensyn.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar